2023. gada 6. decembrī Latvijas Universitātes (LU) Dabas mājā notika vieslekcija "Starptautiskā studentu mobilitāte: vispārējās tendences, sociālās nevienlīdzības mikro, mezo un makro līmenī". Vieslekciju lasīja socioloģijas profesors Kristofs van Mols (Christof van Mol) no Tilburgas universitātes Nīderlandē.

Profesors van Mols ir starptautiski atzīts eksperts studentu mobilitātes jomā. Viņa pētījumi ir publicēti vadošajos akadēmiskajos žurnālos, un viņš ir sniedzis konsultācijas vairākām starptautiskām organizācijām.

Vieslekcijas sākumā profesors van Mols sniedza vispārīgu ieskatu starptautiskās studentu mobilitātes tendencēs. Viņš uzsvēra, ka šī tendence ir pieaugusi pēdējos gados, un ka šobrīd pasaulē ir vairāk nekā 5 miljoni starptautisko studentu.

Pēc tam profesors van Mols aplūkoja sociālās nevienlīdzības faktorus starptautiskajā studentu mobilitātē. Viņš uzsvēra nevienlīdzības faktorus mikro, mezo un makro līmenī.

Mikro līmenī nevienlīdzību var ietekmēt tādi faktori kā studentu ģimenes ienākumi, mājas izglītības kvalitāte un svešvalodu prasmes. Mezo līmenī nevienlīdzību var ietekmēt tādi faktori kā valsts izglītības sistēma un valdības politikas. Makro līmenī nevienlīdzību var ietekmēt tādi faktori kā globālās ekonomiskās un politiskās sistēmas.

Profesors van Mols arī analizēja, kā sociālā nevienlīdzība ietekmē starptautisko studentu mobilitāti. Viņš uzsvēra, ka sociālā nevienlīdzība var radīt barjerus studentiem no mazāk priviliģētām ģimenēm, kas vēlas studēt ārzemēs.

Vieslekcija noslēdzās ar diskusiju, kurā studenti un interesenti varēja uzdot jautājumus profesoram van Molam.

Vieslekcija bija informatīva un interesanta. Tā sniedza ieskatu par starptautiskās studentu mobilitātes tendencēm un sociālās nevienlīdzības faktoriem šajā jomā.

Vieslekcijai bija augsta apmeklētība. Tā notika gan klātienē LU Dabas mājā, gan tiešraidē LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes Youtube kanālā.

Vieslekcijas organizatori novērtēja interesi par šo tēmu un plāno rīkot līdzīgas vieslekcijas arī nākotnē.

Dalīties